Det kreative samspil mellem H.C. Andersen og Disney har fascineret i snart 100 år: Andersen fornyer Disney, og Disney fornyer vores læsninger af Andersen. Hvor Brødrene Grimm lagde grundlaget for den oprindelige ”Disney-prinsesse” (Snehvide), bidrog H.C. Andersen med ”Den lille Havfrue” (1989) til at grundlægge en ny prinsessetype, Ariel, der afspejler et mere tidssvarende feministisk kvindesyn. Dette blev starten på det, man har kaldt studiets renaissance.
Op gennem 1990’erne og i starten af 2000-tallet fik Disney succes med prinsesser, der afspejlede en tredjebølge-feminisme med fokus på ikke-hvide og ikke-europæiske heltinder.
Så kom Frost I og Frost II (2013 og 2019) løst baseret på Andersens ”Snedronningen” (1845). Med rødder i et oprindeligt (samisk) folk bliver Anna og Elsa til endnu et eksempel på de mindre euro- og etnocentriske prinsesser.
I dette foredrag fokuserer Elisabeth Oxfeldt på Elsa som økofeminist og spørger, om H.C. Andersens eventyr (og større dele af hans forfatterskab) også i bund og grund kan betragtes som økofeministisk.
Foredraget finder sted på DIAS-scenen, som ligger i Odense Adelige Jomfrukloster. Det er arrangeret af Word Festivals content partner Danish Institute for Advanced Study på Syddansk Universitet.
Om Elisabeth Oxfeldt
Elisabeth Oxfeldt er professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo. Hendes forskningsområder inkluderer litterær aktivisme, postkolonialisme, orientalisme og (post)nationalisme. Hun har udgivet bøger om nordisk orientalisme, skandinaviske rejseskildringer, (post)nationale samtidsromaner og internationale filmadaptationer af H.C. Andersens eventyr.
Om Word Festival
Word Festival hylder ord med op mod 150 oplæg, debatter, samtaler og oplæsninger på fantastiske kulturscener i Odense centrum såsom ODEON, Koncerthuset, Brandts, Kulturmaskinen og Teater Momentum.
Temaet for festivalen er tid – et fascinerende begreb, der kan skabe utrolig mange samtaler om alt fra det helt nære og praktiske til det højtflyvende og fantastiske. Fredag 31. januar dykker vi derfor ned i fortiden, men også barndommen og begyndelser. Lørdag 1. februar står i nutidens tegn, men også status quo i verdens kriser såvel som de menneskelige af slagsen. Søndag 2. februar tager vi hul på fremtiden, men også den 3. alder, slutninger og det, der sker på den anden side og ude i universet.
Glæd dig til tre inspirerende dage, hvor vi checker ud af hverdagens digitale larm og gør plads til dialog og eftertænksomhed.
Praktisk information
Du får adgang til dette event med en partout- eller dagsbillet til Word Festival efter først-til-mølle-princippet. Mød derfor gerne op i god tid før eventets start. Så er din chance for at få en plads større.
Vi kan af hensyn til sikkerhed, brandmyndigheder mm. ikke øge de angivne pladser til de enkelte scener. Til gengæld er alle scener i gåafstand fra hinanden, og derfor kan du opsøge andre events, hvis du oplever at gå forgæves til et arrangement.
OM DIAS
Danish Institute for Advanced Study (DIAS) giver eliteforskning et legesygt twist og disker op med et repertoire, som kan stille sulten hos selv de mest videnshungrende sjæle. Hos DIAS, som har base på Syddansk Universitet, samles danske og internationale topforskere på tværs af discipliner for at udforske og dele innovative ideer og banebrydende viden. Læs mere om DIAS her.