I Danmark oplever næsten hvert tredje barn, at deres forældre bliver skilt, inden de fylder 18 år, og man ved, at skilsmisse har store konsekvenser for børn og deres fremtid.
Bliv klogere på børnenes vilkår gennem en skilsmisse i denne samtale mellem forfatter Lotte Kirkeby og professor i historie, Karen Vallgårda.
Hvad er typisk for vores tid i den måde, børns følelser i forbindelse med et brud bliver håndteret, og hvordan har synet på børnenes følelsesliv i forbindelse med konflikter mellem forældrene ændret sig gennem årene?
Antallet af skilsmisser tog for alvor fart fra 1970´erne, og det er netop i det tiår, at Lotte Kirkebys anmelderroste roman ”Resten af sommeren” foregår. Kirkeby, hvis forældre blev skilt, da hun var tre år, skriver fra den tiårige Sofies perspektiv om de følelser, hun oplever, da hendes forældre opløser det fælles hjem.
Karen Vallgårda har forsket i kernefamilien i et historisk perspektiv, og har blandt andet stået bag forskningsprojektet “Skilsmissens følelseshistorie i Danmark, 1885-2012”. Vallgårda forsker samtidigt i familiehemmeligheder, som ofte også er en del af scenariet ved skilsmisser, og som påvirker børn.
Winnie Laursen, journalist og kommunikationsansvarlig ved Nordic Humanities Center, er moderator. Samtalen finde sted på DIAS-scenen, som ligger i Odense Adelige Jomfrukloster. Det er arrangeret af Nordic Humanities Center i samarbejde med Word Festivals content partner Danish Institute for Advanced Study på Syddansk Universitet.
Om Karen Vallgårda
Karen Vallgårda, professor, ph.d, forsker i barndoms- og familiehistorie i det 19. og 20. århundrede.
Om Lotte Kirkeby
Lotte Kirkeby er forfatter og cand. mag i litteraturhistorie og fransk. Hun modtog i 2023 Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.
Om Word Festival
Word Festival hylder ord med op mod 150 oplæg, debatter, samtaler og oplæsninger på fantastiske kulturscener i Odense centrum såsom ODEON, Koncerthuset, Brandts, Kulturmaskinen og Teater Momentum.
Temaet for festivalen er tid – et fascinerende begreb, der kan skabe utrolig mange samtaler om alt fra det helt nære og praktiske til det højtflyvende og fantastiske. Fredag 31. januar dykker vi derfor ned i fortiden, men også barndommen og begyndelser. Lørdag 1. februar står i nutidens tegn, men også status quo i verdens kriser såvel som de menneskelige af slagsen. Søndag 2. februar tager vi hul på fremtiden, men også den 3. alder, slutninger og det, der sker på den anden side og ude i universet.
Glæd dig til tre inspirerende dage, hvor vi checker ud af hverdagens digitale larm og gør plads til dialog og eftertænksomhed.
Praktisk information
Du får adgang til dette event med en partout- eller dagsbillet til Word Festival efter først-til-mølle-princippet. Mød derfor gerne op i god tid før eventets start. Så er din chance for at få en plads større.
Vi kan af hensyn til sikkerhed, brandmyndigheder mm. ikke øge de angivne pladser til de enkelte scener. Til gengæld er alle scener i gåafstand fra hinanden, og derfor kan du opsøge andre events, hvis du oplever at gå forgæves til et arrangement.
OM DIAS
Danish Institute for Advanced Study (DIAS) giver eliteforskning et legesygt twist og disker op med et repertoire, som kan stille sulten hos selv de mest videnshungrende sjæle. Hos DIAS, som har base på Syddansk Universitet, samles danske og internationale topforskere på tværs af discipliner for at udforske og dele innovative ideer og banebrydende viden. Læs mere om DIAS her.